Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
06.07.2020  

Pobudnice Izjave v podporo globalni prekinitvi ognja so se danes srečale z generalnim sekretarjem Guterresem

Slovenija je med pobudnicami Skupne izjave držav v podporo pozivu generalnega sekretarja OZN Guterresa za globalno prekinitev ognja. Poziv je generalni sekretar dal konec marca z namenom, da se zaustavijo sovražnosti po celem svetu, da bi se tako lahko bolj učinkovito spopadli s pandemijo COVID-19. Slovenija trdno verjame, da je mirno reševanje sporov edina opcija. Imamo številna orodja in prakse za to, ki jih lahko uporabimo. Miru moramo vedno dati priložnost, kajti alternativa je preveč strašna.

Varnostni svet OZN je prejšnji teden sprejel resolucijo 2532 o pandemiji COVID-19 in mednarodni varnosti in v kateri zahteva splošno in takojšnje prenehanje sovražnosti v vseh situacijah, ki so na dnevnem redu Varnostnega sveta in podpira vse napore generalnega sekretarja. Strani tudi poziva, da se takoj angažirajo z daljšo (vsaj 90 dnevno zaporedno) humanitarno prekinitvijo sovražnosti, da bi lahko milijonom ljudi, ki so od nje odvisni v tem času dostavili humanitarno pomoč.

Pobudnice Izjave,  (poleg Slovenije še Bangladeš, Egipt, Ekvador, Jamajka, Japonska, Malezija, Oman, Senegal in Švedska), ki jo je podprlo kar 172 držav članic,  so jo danes v (virtualnem) prenesle generalnemu sekretarju OZN Guterresu.

Slovenija upa, da bodo vse strani v spopadih izkoristile ta čas in se polno in v dobri veri angažirale s predstavniki OZN in drugimi za dosego napredka na poti trajnostnega miru, ki ga prizadeto prebivalstvo, tako zelo potrebuje.

Ob tej priložnosti so pobudnice izdale naslednjo izjavo za javnost.