Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
22.03.2020  

SKUPNA IZJAVA ČLANIC ZELENE SKUPINE OB 22. MARCU, MEDNARODNEM DNEVU VODE

SKUPNA IZJAVA ČLANIC ZELENE SKUPINE OB 22. MARCU, MEDNARODNEM DNEVU VODE

Ob mednarodnem dnevu vode so članice Zelene skupine (Islandija, Kostarika, Singapur, Slovenija, Združeni arabski emirati in Zelenortski otoki) v posebni izjavi potrdile in poudarile svoje zaveze naslavljati učinke podnebnih sprememb na vodne vire in pomagati najti dolgoročne in možne rešitve za globalno pomanjkanje vode.

Vprašanje vode je tako rekoč v DNA Zelene skupine. Zelenortski otoki, Singapur in Združeni arabski emirati se srečujejo z izzivi zaradi geografskih omejitev. Članice kot npr. Islandija in Slovenija se močno zanašata na vodo za proizvodnjo energije, na drugi strani pa Kostarika doživlja suše zaradi fenomena El Niňo.

Svetovna zdravstvena organizacija in UNICEF ugotavljata da kar 2.2. milijardi ljudi po svetu nima dostopa do čiste pitne vode oziroma ustreznih storitev zanjo.

Sposobnosti planeta absorbirati onesnaževanje vode je končna. Za zagotovitev vzdržne rabe vode, morajo države oziroma vlade spremeniti miselnost in se oddaljiti od logike "vzemi, naredi, porabi, odvrzi!"

Letos je dan še posebno pomemben, saj ga obeležujemo v trenutkih, ko se svet sooča s pandemijo CODIV19. Zato moramo še bolj misliti na to, da je naš skupni odgovor za dostop do čiste vode za vse, še bolj pomemben, kot sicer. Čista pitna voda je predpogoj za spopadanje s katerimi koli nalezljivimi boleznimi.