Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
31.10.2019  

Slovensko stalno predstavništvo je v OZN so-organiziralo dogodek na temo Umetne inteligence

28.10. je v prostorih OZN potekal stranski dogodek z naslovom "Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva; vzpostavljanje pravnih standardov / "Artificial Intelligence: Technology to Serve Humankind - Setting Legal Standards" v so-organizaciji Slovenije (MZZ/MNY in MP), Sveta Evrope in UNESCO.

Osrednji govornik je bil Fabrizio Hochschild-Drummond, posebni svetovalec generalnega sekretarja Združenih narodov za digitalno agendo, ki je predstavil širši okvir, v katerem je potrebno upoštevati tehnološke razprave. Sloveniji je čestital za vodilno vlogo na tem področju, saj je naslavljanje vprašanja umetne inteligence (AI) nujno in kritično pomembno. Kako bomo naslovili AI v prihodnjih mesecih/letih, je prav tako izjemnega pomena. 

Jan Kleijssen, Svet Evrope je poudaril, kako zelo potrebujemo pravne standarde in na kratko predstavil načrte Sveta Evrope na področju vzpostavljanja zakonodajnih okvirjev umetne inteligence. 

Podoben je bil tudi nagovor Marie Paul Roudil, UNESCO predstavnice v New Yorku, ki je dodatno spomnila tudi na etične standarde. 

Stalna predstavnica, veleposlanica Bavdaž Kuret je v sklepnem delu dogodka povzela razmišljanja sodelujočih govorcev, panelistov (prof. Joanna Bryson, Moira Patterson (IEEE) ter Marko Grobelnik, Inštitut Jožef Stefan) in publike.

Razprava je dokazala, kako uporaba AI že spreminja naša življenja in kako pomemben je ustrezen odziv. Slovenija je močna podpornica odgovornega razvoja AI, ki temelji na človeku in človekovih pravicah ter poziva k etičnemu regulativnemu okvirju za izvajanje AI (znotraj EU, Sveta Evrope, OZN) in bo v tovrstnih razpravah, tudi v okviru OZN, še naprej dejavna. Dogodek je bil del našega prispevka pri naslavljanju tega globalnega izziva. 

Stranski dogodek je bil predvajan v živo na spletni strani OZN in si ga je mogoče ogledati v arhivu:

webtv.un.org/watch/artificial-intelligence-technology-to-serve-humankind-setting-legal-standards/6098576297001/.