Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
23.10.2019  

Jutri je dan Združenih narodov

Jutri, 24. oktobra obeležujemo Dan Združenih narodov, ki so nastali na ruševinah druge svetovne vojne, da bi preprečili prihodnje vojne.   

Združeni narodi niso neka oddaljena entiteta, so prostor za države, da lahko skupaj rešujejo številna globalna in tudi bolj regionalna ali celo domača vprašanja. 

Slovenija je prepričana podpornica Združenih narodov, ker je postala članica z željo biti enakopravna oblikovalka idej in predlogov za boljše življenje na edinem planetu, ki je človeštvu na voljo, naj bo to z zagotovitvijo varnosti, pomoči pri razvoju ali spoštovanju človekovih pravic. 

Združeni narodi so namenjeni ljudem, zato morajo biti, tudi po prepričanju Slovenije, prisotni na terenu, opozarjati na kršitve, pomagati vzpostaviti in ohranjati mir, pomagati pri mirnem reševanju sporov, dostavljati humanitarno pomoč. 

Kadar podvomimo v moč in namen OZN, poglejmo otroke, za katerih cepljenje, zdravstveno oskrbo in šolanje so poskrbeli Združeni narodi. Poglejmo begunce, ki so morali zbežati iz lastnih domov in za katere so poskrbeli Združeni narodi. Poglejmo čudovite naravne in kulturne znamenitosti, ki so zaščitene.

Svet potrebuje močno, neodvisno in hkrati prilagodljivo organizacijo, v kateri bodo države lahko številne in vedno bolj kompleksne izzive reševale skupaj in ki bo sposobna uresničevati svoje poslanstvo v celoti.