Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
24.09.2019  

Predsednik vlade g. Marjan Šarec vodi slovensko delegacijo na 74. zasedanju Generalne skupščine

Predsednik vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec vodi slovensko delegacijo na 74. zasedanju Generalne skupščine OZN. V delegaciji so tudi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve. Letos se je teden začel še dan prej kot po navadi,  z okoljskim vrhom (Climate Action Summit), ki ga je sklical generalni sekretar OZN Guterres in ki je namenjen predstavitvi in dajanju konkretnih zavez držav pri preprečevanju in zajezitvi učinkov podnebnih sprememb. Aktivnosti v zvezi s tem vrhom so bile sicer že cel vikend pred tem, s posebnim vrhom mladih v soboto, 21. septembra.

 

Istočasno s splošno razpravo, ki se je začela v torek, 24. septembra, je ta teden še celo število srečanj na visoki ravni, ki jih je sklical predsednik Generalne skupščine na pobudo držav članic. V ponedeljek, 23. septembra je bilo tako tudi Visoko zasedanje za univerzalno zdravstveno varstvo, ki se ga je iz Republike Slovenije udeležil minister za zdravje Šabeder. V torek in sredo bo zasedanje o razvojnih ciljih, kjer bo med drugim na enem od omizij tudi govoril predsednik vlade Šarec, teden se bo zaključil s srečanjem na temo majhnih otoških držav v razvoju, ki so še posebej in najbolj prizadete in ogrožene zaradi podnebnih sprememb.

 

Tako predsednik vlade kot zunanji minister bosta imela v tem tednu še številne druge aktivnosti tako v OZN kot izven njega (World Economi Forum, Bloomberg Forum, kampanja z razvojne cilje, srečanja OZN, transatlantsko srečanje) ter dvostranske pogovore z voditelji drugih držav. Predsednik vlade bo imel govor v Generalni skupščini v petek, 27. septembra.