Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
22.09.2011  

Minister Žbogar: Slovenija bo vedno glasni zagovornik doslednega kaznovanje zločinov spolnega nasilja v konfliktih

New York, 23. september 2011 - Zunanji minister Samuel Žbogar, ki se v New Yorku udeležuje Generalne skupščine ZN, se je včeraj popoldne udeležil Mini vrha o sodelovanju držav članic OZN na področju preprečevanja spolnega nasilja v konfliktih. Pravice žensk in njihovo opolnomočenje je dolgoletna prioriteta zunanje politike RS, ki se odraža poleg aktivnosti na področju človekovih pravic tudi na področju razvojnega sodelovanja in varnostne politike.

“Slovenija problematiki spolnega nasilja posveča veliko pozornost. Spomini na zločine in nasilje nad ženskami, ki so se pred 15 leti dogajali v naši soseščini, predvsem v Bosni in Hercegovini, so še zelo sveži,” je v nagovoru dejal minister Žbogar.

“Fizične rane se pozdravijo, psihične rane pa ostanejo in postanejo brazgotine družbe, če zločini ostanejo nekaznovani,” je še dodal minister Žbogar. V nadaljevanju se je dotaknil položaja žensk v državah, kjer se je zgodila t. i. arabska pomlad. Minister je dejal, da bi morali biti pozorni glede položaja in vloge ženske tudi v teh državah in izpostavil pomen enakopravnosti spolov tudi z vidika preprečevanja spolnega nasilja v  družbah.

Pomen enakopravnosti med spoloma, kot ključnega dejavnika za spodbujanje razvoja in varnosti,  je v govoru pred GS ZN izpostavil tudi slovenski predsednik dr. Danilo Türk: gadebate.un.org/66/slovenia

Leta 2000 je Varnostni svet ZN sprejel prvo resolucijo na temo ženske, mir in varnost, ki poudarja tako vloge žensk pri preprečevanju in reševanju konfliktov ter v pokonfliktni obnovi kot potrebo po zaščiti žensk v oboroženih spopadih, še posebej pred spolnim nasiljem. Ta resolucija je bila 2008 nadgrajena z resolucijo 1820, ki obravnava spolno nasilje v oboroženih spopadih in izrecno povezuje preprečevanje spolnega nasilja kot vojne taktike z ohranitvijo mednarodnega miru in varnosti.  Januarja 2010 je bila Margot Wallström imenovana za prvo predstavnico generalnega sekretarja ZN za spolno nasilje v konfliktih.