Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
23.09.2011  

Minister Žbogar v New Yorku s predstavniki Zelene skupine o konkretnih skupnih akcijah skupine

New York, 23. september 2011 - Zunanji minister Samuel Žbogar je v New Yorku organiziral srečanje ministrov in predstavnikov držav t.i. Zelene skupine, ki je nastala na pobudo slovenskega ministra. Šest manjših držav, ki tvorijo Zeleno skupino, v skupnih pozivih opozarja na učinke podnebnih sprememb, osredotočajo pa se predvsem na problematiko upravljanja z vodo. V skupini sodelujejo: Kostarika, Zelenortski otoki, Združeni arabski emirati, Singapur, Islandija in Slovenija. Ministri Zelene skupine so se prvič srečali ob robu lanskega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, 3 ministri oz njihovi namestniki pa so se udeležili tudi nedavnega Blejskega strateškega foruma.

MZZ Žbogar je na sestanku spomnil na skupne aktivnost skupine v lanskem letu, kot je bil članek z naslovom “On visible climate change and invisible water”, ki so ga ministri  v nekateri svetovnih medijih objavili pred podnebno konferenco v Cancunu. Problematiki upravljanja z vodo je bila namenjena tudi konferenca o vodi, ki je marca organizirana v New Yorku ob Svetovnem dnevu vode v Ljubljani in New Yorku.

MZZ Žbogar je na srečanju predlagal pripravo skupnih predlogov za tematske razprave v OZN in posebej identificiranje skupnih aktivnosti v okviru 2. odbora GS OZN. Minister je še predlagal vzpostavitev loga in spletnih strani Zelene skupine, s katerimi bi skupine dosegla večjo prepoznavnost.

Minister Žbogar je v nadaljevanju opozoril na dogodke v prihodnjem letu, okrog katerih bi skupina lahko pripravila konkretne dogodke oz vsebinske prispevke. Eno je srečanje Rio+20, ki bo potekalo med 4. in 6. junijem 2012 na temo zelene ekonomije in trajnostnega razvoja.
Ministri oz njihovi predstavniki so na srečanju izmenjali ideje o skupnih aktivnostih pred srečanjem Rio+20 in prihajočim srečanjem COP17, ki bo potekalo v Durbanu. Predstavniki držav so podprli idejo o organizaciji posebnih dogodkov v sodelovanju s privatnim sektorjem ob robu 5. Svetovnega vrha o energiji v Abu Dhabiju med 16. in 19. januarjem 2012 in 6. Svetovnega foruma o vodi, ki bo potekal v Marseille-u med 12.–17 marcem 2012.