Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
07.04.2011  

7. april - mednarodni dan spomina na žrtve genocida v Ruandi

Ljubljana, 7. april 2011 – Na današnji dan mineva sedemnajst let od genocida v Ruandi, ki velja za enega od najgrozovitejših hudodelstev. V stotih dneh je življenje izgubilo preko 800.000 ljudi.

Slovenija izraža prebivalcem Ruande vso svojo podporo in spoštovanje pri prizadevanjih za dosego mirnega sobivanja in narodno spravo. Generalni sekretar Organizacije združenih narodov (OZN) Ban Ki-moon je v svoji izjavi poudaril, da je preprečevanje genocida tako skupna kot individualna odgovornost. Spomin na genocid torej služi kot apel k odgovornosti zaščititi in k spoštovanju človekovih pravic ter poziv mednarodni skupnosti za odločno in pravočasno preprečevanje takšnih grozot.

Opozorila in informacije v zgodnji fazi razvoja najhujših kršitev človekovih pravic so izjemnega pomena, zato je posebej pomembno delo posebnih svetovalcev generalnega sekretarja OZN za preprečevanje genocida in za odgovornost zaščititi, Francis Denga in Edward C. Lucka.

Slovenija, kot država pogodbenica Rimskega statuta, aktivno podpira delovanje Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki predstavlja enega najpomembnejših orodij za kaznovanje najhujših zločinov ter poziva OZN in vse države k brezpogojnemu sodelovanju s sodiščem. Opravljeno delo Mednarodnega kazenskega sodišča za Ruando (ICTR) in ostalih mednarodnih kazenskih sodišč dokazuje, da mednarodna skupnost ne bo dopuščala nekaznovanosti in grobih kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Slovenija ob tej priložnosti izraža svojo polno podporo delu omenjenih sodišč in spodbuja krepitev vloge OZN na tem področju.