Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
05.04.2011  

Obeležitev mednarodnega dneva o nevarnosti min v New Yorku

New York, 5. aprila 2011 - Na sedežu Organizacije združenih narodov je včeraj zvečer potekal poseben dogodek, posvečen Mednarodnemu dnevu za ozaveščenost o nevarnosti protipehotnih min in pomoč žrtvam min, ki sta ga organizirala Služba OZN za protiminsko delovanje in Slovenija. Navzoče so  nagovorili Kiyo Akasaka, podsekretar pristojen za javne informacije, Dimitrij Titov, pomočnik generalnega sekretarja OZN za vladavino prava in varnostne inštitucije in veleposlanik Andrej Benedejčič, generalni direktor za globalne zadeve in politično multilateralo.  

Generalni direktor Benedejčič je kot predsednik Upravnega odbora Mednarodne ustanove – fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) v svojem nastopu izpostavil njen pomemben prispevek na področju humanitarnega razminiranja.  Ustanova, ki jo je Vlada Slovenije vzpostavila leta 1998, je namreč s svojimi aktivnostmi v Jugovzhodni Evropi bistveno prispevala k temu, da so pred kratkim Makedonija, Črna Gora, Albanija in Srbija uspele očistiti vsa znana območja, kontaminirana s protipehotnimi minami. V Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, najbolj minsko onesnaženih državah na Zahodnem Balkanu, pa programi razminiranja še potekajo. 

Svoje znanje in izkušnje pa ITF že deli z državami v drugih regijah, in sicer na Južnem Kavkazu, v Centralni Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in na Bližnjem vzhodu.  V zvezi s tem je generalni direktor Benedejčič navzoče posebej opozoril na projekt rehabilitacije otrok – žrtev konflikta v Gazi, ki poteka na pobudo predsednika Slovenije dr. Danila Türka, in v kateri aktivno sodeluje tudi ITF.  Sicer pa slovenske aktivnosti na tem področju nazorno pričajo o zavezanosti Slovenije k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, ki se odraža tudi v slovenski kandidaturi za nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN za obdobje 2012-2013. 

Generalni direktor Benedejčič se je v svojem nastopu tudi zahvalil vsem donatorjem, ki so od vzpostavitve ITF za delovanje ustanove prispevali 330 milijonov USD in tako omogočili, da je postala zgodba o uspehu.  Od leta 1998 je namreč ITF razminiral več kot 100 milijonov kvadratnih metrov ozemlja, omogočil rehabilitacijo več kot 1.000 žrtev protipehotnih min in pomagal pri razvoju lokalnih kapacitet v 12 minsko onesnaženih državah.  Posebej pomembna je pri tem vloga ZDA, ki je s prispevkom 141 milijonov USD največja država donatorica za aktivnosti ITF. 

V okviru obeležitve mednarodnega dneva o nevarnosti min so bila tudi vročena priznanja ITF za prispevek na področju humanitarnega razminiranja.  Priznanja, ki jih je v imenu ustanove vročil direktor ITF Dorijan Maršič, sta prejela g. Justin Brady, kot predstavnik Službe OZN za protiminsko delovanje, in g. James Lawrence, kot predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva. 

Na dogodku je bila tudi odprta razstava z naslovom "Odločeni", ki vključuje multivizijsko predstavitev aktivnosti ITF s poudarkom na projektu rehabilitacije otrok – žrtev konflikta v Gazi, in na uspešnem projektu čiščenja min in streliva v Albaniji.