Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
03.06.2013  

Slovenija v OZN podpisala Pogodbo o trgovini z orožjem

New York, 3. junij 2013 - Slovenija je na sedežu Organizacije združenih narodov v New Yorku  podpisala Pogodbo o trgovini z orožjem (Arms Trade Treaty - ATT). Doslej je omenjeno pogodbo podpisalo 61 držav.

Pogajanja o njeni vsebini, v katerih je ves čas sodelovala tudi Slovenija, so se začela  leta 2006 in končala s sprejetjem pogodbe v Generalni skupščini OZN 2. aprila letos.

Namen pogodbe je celovita ureditev mednarodne trgovine z vojaškim orožjem, opremo in tehnologijo in zmanjšanje nelegitimne trgovine. Pogodba med drugim obvezuje pogodbenice, da ne bodo izvažale orožja v države, ki kršijo človekove pravice ali pa bi se orožje lahko uporabilo za izvajanje genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

Države podpisnice pogodbe želijo na ta način prispevati h krepitvi mednarodnega miru in varnosti, povečati človekovo varnost povsod po svetu in posledično zmanjšati nepotrebno človeško trpljenje v številnih oboroženih spopadih.

Pogodba bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo petdeset držav. Slovenija si bo skupaj z drugimi državami prizadevala za njeno čimprejšnjo ratifikacijo in mednarodno uveljavitev.

PHOTO: MNY Archive