Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
10.04.2013  

DS Cerar: "Storiti moramo vse, da preprečimo hudodelstva nad civilnim prebivalstvom"

Brdo pri Kranju, 10. april 2013 – Ministrstvo za zunanje zadeve gosti prvo regionalno srečanje nacionalnih kontaktnih točk za koncept odgovornost zaščititi (Responsibility to Protect – R2P) za Evropo. Namen prvega regionalnega srečanja nacionalnih kontaktnih točk za R2P je povečati zavedanje in vlogo držav regije do koncepta R2P. "Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da preprečimo hudodelstva nad civilnim prebivalstvom", je uvodoma poudaril državni sekretar MZZ dr. Božo Cerar in pozval države, ki še niso imenovale kontaktnih točk za koncept R2P, naj to storijo. Med visokimi gosti je tudi posebni svetovalec generalnega sekretarja OZN za preprečevanje genocida Adama Dieng.


Slovenija že od samega začetka podpira koncept R2P in je pomembno prispevala k sprejetju 138. in 139. člena sklepnega dokumenta Svetovnega vrha (2005), kjer so države soglasno potrdile in opredelile vsebino koncepta. Slednjega sestavljajo trije stebri (odgovornost države, pomoč mednarodne skupnosti in posredovanje mednarodne skupnosti), osredotoča pa se na preprečevanje najhujših mednarodnih hudodelstev (genocid, etnično čiščenje, hudodelstva zoper človečnost in vojna hudodelstva).

 

Od uveljavitve koncepta R2P leta 2005 je bil dosežen viden napredek v njegovem razvoju. Kljub temu ostajajo izzivi, s katerimi se soočamo pri njegovi implementaciji in operacionalizaciji v praksi. To zahteva dodatne napore držav, mednarodnih in regionalnih organizacij in civilne družbe. Slovenija si bo s svojimi aktivnostmi na multilateralni in bilateralni ravni tudi v prihodnje prizadevala za promocijo koncepta in napredek na področju njegovega izvajanja. Izraz podpore Slovenije ciljem R2P je tudi organizacija današnjega srečanja, ki bo spodbudilo širšo razpravo v evropskem kontekstu.

 

Raven udeležencev in široka zastopanost na srečanju sta priložnost za oceno obstoječih struktur in zmogljivosti za izvajanje R2P v Evropi s ciljem opredeliti dodatne korake za njegovo učinkovito implementacijo. Nacionalne kontaktne točke za R2P oziroma evropski vladni strokovnjaki bodo s svojim prispevkom sodelovali tudi pri pripravi letošnjega poročila generalnega sekretarja OZN o konceptu R2P, s poudarkom na t.i. prvem stebru.

 

Regionalnega srečanja se poleg evropskih vladnih strokovnjakov s področja R2P udeležujejo še posebni svetovalec generalnega sekretarja OZN za preprečevanje genocida Adama Dieng, nekdanji posebni svetovalec generalnega sekretarja OZN za R2P Edward Luck, direktor Globalnega centra za R2P Simon Adams, direktor Stanley Foundation Richard Stanley, direktorica pisarne visokega komisarja OVSE za narodne manjšine Ilze Brands Kehris, predstavniki ICC in drugi.

Posebni svetovalec generalnega sekretarja OZN za preprečevanje genocida Adama Dieng se bo med drugim sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem in ministrom za obrambo Romanom Jakičem. Ob 17. uri bo imel ločeno predavanje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki je odprto za vse zainteresirane. Razprava se bo nadaljevala jutri na Pravni fakulteti.