Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
23.05.2012  

Obeležitev 20. obletnice članstva Slovenije v OZN

New York, 23. maj 2012 – Na sedežu OZN v New Yorku je 22. maja 2012 v organizaciji stalnih predstavništev Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine potekala počastitev 20. obletnice članstva treh držav v OZN. Ob tej priložnosti so države organizirale fotografsko razstavo, ki prikazuje naravne lepote vseh treh držav, države pa so z nekaterimi fotografijami spomnile tudi na lastne dejavnosti v OZN.

Otvoritve razstave se je udeležilo več kot 200 ljudi, večinoma iz diplomatskih vrst in sekretariata OZN. Posebej vidna je bila udeležba predsednika generalne skupščine OZN Al-Nasserja in častnega gosta generalnega sekretarja OZN Ban Ki-Moona, ki je prisotne tudi nagovoril. Prireditve so se udeležili tudi tukaj živeči pripadniki vseh treh narodov ter novinarji. 

 

Po uvodnih besedah slovenske stalne predstavnice pri OZN, veleposlanice Sanje Štiglic, je nastopil GS OZN Ban Ki-Moon, ki je vse tri države pohvalil za njihove aktivne prispevke pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti ter napredek pri lastnem razvoju. Poudaril je lepe spomine, ki ga vežejo na Slovenijo iz obdobja, ko je Slovenijo pokrival kot nerezidenčni veleposlanik na Dunaju. Izrazil je upanje, da bo lahko Slovenijo ponovno obiskal in to priložnost izkoristil za obisk preostalih dveh držav.

 

Z izjavami sta nastopila še stalni predstavnik Hrvaške in začasni odpravnik poslov BiH, ki sta spomnila na nedavno zgodovino svojih držav in pomembne čase, ki zanju ob vključevanju v evro-atlantske integracije še prihajajo. 

Veleposlanica Štiglic je spomnila na pomemben mejnik, ki ga je predstavljal vstop države v OZN. Slovenija, ki je od samega začetka močno verjela v učinkoviti multilateralizem, je svojo angažiranost skozi leta kazala s sodelovanjem v mirovnih operacijah, prevzemanjem aktivnih vlog v posameznih organih OZN, ustanovitvijo mednarodnega sklada za razminiranje ITF, ipd. Poudarila je zavezanost Slovenije zaščiti človekovih pravic in vladavini prava ter zbrane seznanila z izdajo svežega učbenika o Združenih narodih, ki z idejo o učenju mladih o OZN kaže na zavezanost RS ciljem organizacije.

 

V nadaljevanju je veleposlanica spregovorila o spremembah, ki jih je regija doživela v zadnjih 20 letih in njenih prizadevanjih za stabilnost in trajnostni razvoj. Pozvala je k skupni prihodnosti, ki na osnovi članstva držav v evro-atlantskih integracijah omogoča zastopanje skupnih interesov v mednarodni skupnosti. Na kratko je predstavila tudi razstavo »Picture Slovenia«, ki je bila del začetkov praznovanja 20. obletnice samostojnosti RS in je prisotna tudi ob zaključku te posebne priložnosti.